fbpx

Kvinder kan – også

2019-01-05T13:17:40+00:005. januar 2019|

Lad det være sagt med det samme. Jeg opfordrer ikke til, at du skal stemme på mig, bare fordi jeg er kvinde. Det er ikke min pointe. Min pointe er derimod, at kvinder har noget at tilbyde i politik, som der er brug for.

Jeg har nu i ni år været med i politik som byrådsmedlem, og jeg oplever selv, at vi kvinder generelt er mindre konkurrenceorienterede og mere dialogorienterede. Det er selvfølgelig lidt en generalisering, fordi vi jo er forskellige som mennesker. Men dialog, samtale og respekt for hinanden er der i høj grad brug for i politik. Det vil jeg hævde, at jeg er eksponent for.

Der er forskel på mænd og kvinder og på, hvad de interesserer sig for, det er klart. Men igen, det bliver hurtigt en generalisering. Jeg har eksempelvis i to perioder været medlem af Plan- og Vejudvalget. Det kan være ret teknisk og meget lidt forbundet med kvindelige værdier. Men ikke desto mindre er det også et væsentligt område.

Og hvad er så kvindelige værdier i politik? Ja, det har den svenske professor Arne Jernelov nogle bud på. Han baserer sine bud på de sidste 100 års fremskridt for kvinder, og dokumenterer, at kvinder om få år ikke bare er bedre uddannede end mænd, men også i stigende grad indtager arbejdsmarkedet, bliver formuende og får øget politisk indflydelse. Og hvordan vil kvinderne bruge den øgede indflydelse? Professoren hævder, at det bliver med dagsordener som: Tryghed, børns vilkår, sundhed, ældre, miljø/klima og kulturlivet.

Hvis det er kvindelige værdier, ja, så svarer det i høj grad til, hvad jeg beskæftiger mig med i politik. Personligt er jeg meget optaget af de små fællesskaber. Altså familien, arbejdspladsen, foreningen og lokalområdet. Og de små fællesskaber er netop bundet op på de store fællesskaber. Hvis vores børn ikke trives eller lærer nok i skolen, så handler det om, hvordan rammerne er for skolen. Hvis vi eller vores nærmeste bliver syge, så handler det om, at vores sygehusvæsen leverer den bedste behandling i rette tid og kvalitet. Der skal være nærhed, men der skal også være kvalitet og ekspertise. Og det er der rigtigt meget politik i.