fbpx

Vi skal have sat læringen af eleverne helt i fokus

2019-01-05T15:00:32+00:005. januar 2019|

Gitte Willumsen giver som folkeskolelærer og folketingskandidat sit bud på hvordan undervisningen i folkeskolen bør være

Uddannelsesområdet har i udpræget grad min interesse og vil være et af de indsats-punkter jeg prioriterer, hvis jeg får vælgernes opbakning til at komme i Folketinget.

”Evidens for at massive indlæringsteknologier rent faktisk virker, er totalt fraværende. Til gengæld er der skruet op for vurderingen af det potentiale, der vurderes at ligge i at bruge IT i undervisningen”. Det kan man læse i et forskningsprojekt, som bliver afsluttet i 2019.

Den fraværende virkning har jeg talt om i mange år, selv om det ikke har været politisk korrekt. Nu er der så forskning, som understøtter og beviser det. Børnene bliver ikke mere dygtige af at læse en bog på en skærm i forhold til en fysisk bog. Ikke desto mindre er det fuldstændigt umuligt at kommunikere, for man bliver jo betragtet som gammeldags, når man har det synspunkt!

Hvis nogen skulle være i tvivl, er jeg bestemt ikke modstander af IT i skolen, men jeg er skeptisk over for de massive investeringer i IT, uden at det er klart, hvad det skal gøre for elevernes læring. Jeg har selv undervist læseklasser og set, at IT-rygsækken gør en forskel. Jeg lærer min matematikelever at bruge regneark, GeoGebra og WordMat. Fint nok. Men det, jeg er skeptisk over for, er, når kridttavlerne i klasserne fjernes, bare fordi det hele nu skal være digitalt. Jeg er også imod, at bøgerne smides ud eller scannes ind, bare fordi det skal være digitalt. Hvad er det læringsmæssige perspektiv i det? Konkrete materialer – gennem hånden ind i ånden – har stadig en værdi i læringen, mener jeg.

Jeg savner, at der er en mere kritisk tilgang til, hvor og hvorfor vi skal bruge IT i folkeskolen. Jeg vil have læringen i fokus, og falder ikke på halen af begejstring, bare fordi det er noget på en skærm.

Megastolt af mit fag

Jeg er mega-stolt af mit fag og nyder arbejdet i folkeskolen med kontakten til kollegaerne, eleverne og forældrene. Arbejdet med at ruste børn til fremtiden, er en af de vigtigste opgaver, vi har, og det er jeg stolt over at være en del af.